Over het regelement
Hier vindt je de lijst met toegestane planten. Dit is een lijst met streekeigen planten waarin aangeduid wordt welke planten klimaatbestendig en/of inheems zijn. Op die manier kies je een plant die niet alleen klaar is voor de toekomst, maar ook bijdraagt aan de biodiversiteit.
Stad Genk verleent een subsidie voor de aanplant van streekeigen boom- en struiksoorten. Deze soorten hebben zich al eeuwenlang aangepast aan onze omgeving. Daardoor zijn ze beter bestand tegen bijvoorbeeld vorstperiodes en ziektes. Ook zijn groei en bloeiperiodes van deze plant- en boomsoorten beter afgestemd op rupsen, bijen en vogels die van hun blad, nectar en stuifmeel afhankelijk zijn. Redenen genoeg dus om te kiezen voor streekeigen soorten.
Neen, omdat sommige cultivars de biodiversiteit en beoogde klimaatadaptieve effecten minder ten goede komen dan het originele, kiezen we ervoor de oorspronkelijk vorm te promoten en subsidiëren.
Je herkent een cultivar aan zijn Latijnse naam. Bijvoorbeeld: Ligustrum Vulgare is het origineel. Ligustrum vulgare 'Lodense' is een cultivar. Kijk bij twijfel altijd naar de goedgekeurde plantenlijst.
Voor bomen worden er subsidies toegekend vanaf je een boom met omtrek van 8 à 10 cm plant. Hoe groter de omtrek van de boom, hoe hoger je subsidie.
Voor haagplanten geldt dat de plantjes een minimale hoogte van 60 à 80 cm moeten hebben.
Bedragen
Voor een boom:
- Met omtrek van 8 à 10 cm: 60% van de reële kosten met een maximum van 360 euro per adres.
- Met omtrek van 10 à 12 cm: 80% van de reële kosten met een maximum van 400 euro per adres.
- Met omtrek van 12 à 14 cm of groter: 100% van de reële kosten met een maximum van 500 euro per adres.
Voor een haag: bestaande uit planten met minimaal een hoogte 60 à 80 cm: 80% van de reële kosten met een maximum van 400 euro per adres.
De uitbetaling van de subsidies gebeurt 1 keer per jaar, na het plantseizoen.
Alle hagen en bomen die voldoen aan de voorwaarden van het regelement en geplant zijn tussen 1 januari 2024 en 31 december 2025, komen in aanmerking voor een subsidie. De aanvraag dien je in na de aanplant gebeurd is.
- Voor bomen die minstens 2 meter hoog zijn, bedraagt de afstand van de perceelsgrens 2 meter; voor andere bomen, struiken en hagen bedraagt deze afstand een halve meter. De afstanden worden berekend vanaf het midden van de voet van de boom. Deze regels zijn van toepassing op alle beplantingen. Deze afstandsregels gelden niet indien partijen hierover een andersluidend akkoord hebben gesloten en voor bomen die al meer dan dertig jaar op dezelfde plaats staat. (Nieuw wetboek goederen: Art. 3.133)
- Een boom in de achtertuin moet op minimum 7 meter van de woning staan. Aan de straatzijde en zijgevels is dat op minimum 5 meter van de woning. Voor een bijgebouw of zwembad moet dat minimum 1 meter zijn. (cf. kapverordening)
Neen, er kan maximaal 1 aanvraag per adres ingediend worden en het regelement voorziet een subsidie voor de aankoop, aanplant en levering van een boom of haag.
Ja. Voeg bij de subsidieaanvraag het akkoord van je buren toe, dan mag je de haag op de perceelsgrens planten. De subsidie wordt uitbetaald aan de aanvrager, maak dus goede afspraken met de buren als je de kosten deelt. Voor 1 haag (en 1 factuur) wordt uiteraard maar 1 keer een subsidie gegeven.
Ja. Als je het akkoord van de eigenaar hebt om een haag of boom te planten, kan je een subsidieaanvraag doen.
Ja, maar de andere eigenaars moeten ook akkoord zijn.
De aanvraag wordt dan gedaan door:
- een van de eigenaars namens de vereniging van mede-eigenaars (mist bewijs van goedkeuring door de Algemene vergadering of raad van mede-eigendom)
- of door de syndicus.
De subsidie wordt toegekend aan de aanvrager.
Over bomen en hagen
Dit vind je terug in de plantenlijst. Je kan in de bomenwijzer ook bomen filteren naar toekomstige boomgrootte.
Het plantseizoen voor bomen loopt ruwweg van oktober tot maart. In die periode heeft de boom voldoende tijd en water om te wortelen op zijn plekje. Ook voor struiken en hagen is de winter de ideale tijd om ze te planten. Zolang het maar niet vriest en er geen blaadjes op het plantgoed staan.
Tenzij je ze gaat snoeien, vragen bomen na het planten weinig onderhoud. Het enige werkje situeert zich in de herfst: afhankelijk van waar de boom staat, zal je de gevallen bladeren al dan niet opruimen.
In de meeste gevallen vragen bomen dus niet veel om onderhoud. Bomen hebben geen snoei nodig. Snoeien doe je enkel voor jezelf: omdat je dat mooi vindt, om onder de boom door te kunnen wandelen, om een tak die schaduw geeft weg te halen... Probeer te voorspellen welke takken voor problemen zullen zorgen en haal die weg voor ze te groot worden. De eerste jaren zal dat nog niet nodig zijn en weinig moeite kosten. Het is dan wel belangrijk dat je een boom kiest die in je tuin past. Kijk daarvoor naar onze tips. Raadpleeg de snoeiwijzer voor meer tips.
Het onderhoud van de haag zal hoofdzakelijk bestaan uit snoeien. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van de groeisnelheid. De hagen met een gemiddelde groei zullen zon een of twee keer per jaar gesnoeid moeten worden.
Over het algemeen groeien de hagen prima in ons klimaat en zijn het planten die zichzelf prima kunnen onderhouden. Je kunt ervoor kiezen om de haagplanten af en toe wat bij te voeden, als de grond bijvoorbeeld niet vol genoeg is of na de snoei om de haagplant te helpen om weer aan te sterken.
Het is ook vrijwel niet nodig om een haag water te geven. Over het algemeen geeft ons klimaat voldoende water om een haag goed te laten groeien. Het is wél van belang om een pas aangeplante haag van voldoende water te voorzien, maar als je de haag in het plantseizoen plant, valt dat reuze mee.
Ook hagen verliezen in de herfst hun blad, al valt dat reuze mee. Laat ze liggen en zorg zo voor een ruig plekje voor egels, vogels,...
Probeer bladeren zo veel mogelijk in je tuin te verwerken en te laten liggen. Composteer het, maak een bladerhoop, gebruik het als mulch ... zo bespaar je kosten en help je allerlei soorten planten en dieren in je tuin.
Wil je het bladafval toch naar het recyclagepark brengen of laten ophalen?
- De eerste 400kg tuinafval en snoeihout mag je gratis naar het recyclagepark brengen.
- Prijs na overschrijding quotum: 0,05 euro/kg
- In de groene zak kan je tuinafval en gft kwijt, dit wordt tweewekelijks opgehaald.
- Dit kost 25 cent per zak van 50l
- In de groene bak kan je ook je gft-afval kwijt.
- Voor één kalenderjaar betaal je 85 euro. Stad Genk neemt een deel van deze kostprijs voor haar rekening, zodat je slechts 60 euro betaalt.
- Voor snoeihout kan je een aanvraag indienen en dan wordt het aan huis opgehaald.
- Een ophaling aan huis kost 5 euro voor max. 2 m³ snoeihout.