#IkTrekHetMijAan jij toch ook?

Gepubliceerd op maandag 29 januari 2024 0 u.
We weten intussen allemaal dat het klimaat aan een sneltempo verandert: hitte, droogte, wateroverlast, stormen… De klimaatcrisis vraagt inspanningen van iedereen en wij willen je op weg helpen met haalbare en toch impactvolle tips! Doe jij ook mee?

Groene voortuin

Grote, verharde oppervlakten houden warmte extra lang vast, zeker in een verstedelijkte omgeving. De klimaatopwarming versterkt dit nog. #IkTrekHetMijAan en ga aan de slag om mijn voortuin te ontharden!

Minder verharding in de voortuin biedt veel voordelen:

  • De straat krijgt onmiddellijk een groenere aanblik.
  • Minder hittestress in de zomer.
  • Minder overstromingsgevaar in de winter.
  • Groen brengt rust en ruimte, dat is aangenaam!
  • Meer beplanting zorgt ervoor dat de biodiversiteit en de kwaliteit van leven in je omgeving toeneemt.

Stad Genk biedt via het Heempark advies en expertise aan én past tot 1000 euro bij als je jouw voortuin wil ontharden!

Meer weten

Zuinig met water

Héél veel regenpijpen zijn aangesloten op de riolering. Bij extreme regenbuien, kan de riool de hoeveelheid regenwater niet aan en kan er water op straat komen te staan en zelfs de woningen instromen. #IkTrekHetMijAan en plaats een regenton!

Door een regenton te plaatsen, buffer je het water dat anders naar de riolering zou stromen, zo ontstaat er geen wateroverlast op straat én kan je het water gebruiken in droge periodes. Want ook extreem droge periodes komen steeds meer voor. Regenwater is zacht en dat is goed voor de planten en bovendien bespaar je zo op drinkwater.

Stad Genk voorziet daarom een financiële steun voor iedereen die een regenwaterton installeert: een ‘Bon voor een ton’.

Bon voor een ton

Plant een boom

Dat het klimaat verandert, weten we allemaal. Maar wist je dat je de klimaatverandering én de gevolgen ervan kan tegengaan door een boom te planten? #IkTrekHetMijAan en plant een boom!

Bomen zijn zalig in een tuin! Ze zien er mooi uit, geven privacy en zorgen voor een fijne atmosfeer, met schaduw en zonnige plekken. Ze voorzien dieren in de omgeving van de nodige bessen, nootjes en ander voedsel. De afgevallen bladeren vormen de basis van een gezonde bladcompost en vormen schuilplaatsen voor egels en andere nuttige tuindieren. Daarnaast zorgen ze door verdamping voor afkoeling in tuinen en buurten, absorberen ze stof, zuiveren ze de lucht en dragen ze bij aan het verminderen van de grondwateroverlast.

Redenen genoeg dus om een boom te planten!

Meer over bomen

Vergroot je ecologische handafdruk

Je ecologische handafdruk is je positieve impact op de aarde. Elke keer als jij andere mensen informeert, inspireert of activeert om hun voetafdruk te verkleinen, vergroot je jouw handafdruk. Zo kun jij, als individu, dus heel veel positieve verandering teweeg brengen! Hoe leuk is dat?!

3 tips:

  1. Geef het goede voorbeeld: Dat betekent niet dat je perfect hoeft te zijn! Deel welke duurzame acties jij doet, waarom je het doet en vertel ook wat je uitdagingen zijn. Juist dat kan inspireren!
  2. Ga het gesprek aan: Stel je open, zonder oordeel en nieuwsgierig op. Stel vragen en luister naar de ander (hét geheim van een goed gesprek) en verwacht niet meteen wonderen.
  3. Focus op hoop, moed en actie: Met alleen zorgen delen komen we nergens. Zorg dus dat de ander zin krijgt om in actie te komen en samen stappen wilt zetten om een duurzame toekomst te creëren.

#IkTrekHetMijAan en  bekijk de voorbeelden om mijn eigen ecologische handafdruk te vergroten.

Consuminderen

ConsuMEREN is de motor van ons kapitalistische systeem, en we doen het bijna allemaal, maar de impact op onze aarde is enorm. #IkTrekHetMijAan en ik ga consuMINDEREN.

Consuminderen betekent dat je minder consumeert. Minder kopen, zelf dingen maken, spullen delen, repareren of tweedehands kopen…

Ook op het gebied van voeding kunnen we het beter doen: check wat je nog in huis hebt voordat je gaat winkelen, wat moet eerst op? Of maak een weekplanning en hou daarbij rekening met de hoeveelheden per persoon die je nodig hebt. Ook het correct bewaren van voeding en zelf eerst kijken, ruiken en proeven voordat je iets weggooit, maakt een groot verschil.

Of kook eens met restjes! De “Receptenapp Slim Koken” helpt je daarbij!

Meer tips om te consuminderen

Ontharden en regenwater laten infiltreren

Door de klimaatverandering regent het soms heel veel in korte tijd, maar zijn er daarna ook weer langere periodes met heel weinig regen. De grond droogt dan uit en de grondwaterspiegel daalt. Wanneer het erg hard regent, stroomt het meeste regenwater van verharde oppervlaktes en daken rechtstreeks naar de riolering. Zo wordt de grondwatertafel weer niet aangevuld.

#IkTrekHetMijAan en geef regenwater de kans om te infiltreren. Infiltreren is het laten wegzakken van water in de bodem. Door meer groen te voorzien en verharding achterwege te laten waar ze niet strikt noodzakelijk is, kan er meer water in de bodem infiltreren. Dat komt de waterbalans ten goede.

Via onderstaande link vind je handige tips en allerlei manieren om regenwater de kans te geven te infiltreren!

Inspiratie en tips