Wist je dat die heerlijke geur van versgemaaid gras eigenlijk een verdedigingsmechanisme is van de natuur? Op die manier waarschuwen grassprieten de rest van je tuin. Voor Knack is het meteen een noodkreet voor meer biodiversiteit. Daarom lanceren ze opnieuw Maai Mei Niet. Geef je grasmaaier een maandje rust en zie planten, bloemen en insecten voor je ogen opleven.
Laat je ook in mei de bloemen groeien?
Genk is de groenste centrumstad van Vlaanderen. Er heerst een groot potentieel in de Genkse tuinen en groene openbare plekken. Het initiatief Maai Mei Niet zet er extra toe aan om gazons op een meer ecologische manier te beheren. Wij doen alvast mee!
Waarom meer ecologisch en dus minder maaien?
Door regelmatig te maaien wordt de ecologische waarde van een gazon sterk beperkt ten opzichte met andere graslandtypes. Streef niet meer een strak effen groen gazon na, maar laat het (on)kruid ook groeien! De bloeiende klaver, paardenbloemen, boterbloem, madeliefje, zachte ooievaarsbek, bieden voedsel aan tal van insecten waardoor je uiteindelijk ook meer vogels in je tuin zal zien! Wist je dat hoger gras ervoor zorgt dat de bodem minder snel uitdroogt? Daarbij zijn er een aantal planten die beter tegen langdurige droogte kunnen dan gras, waardoor je sneller en/of langer een groene tuin hebt
Registreer vanaf maandag 25 maart jouw tuin.
Je tuin: een stukje natuur
Veel mensen weten niet dat hun tuin ook een stukje natuur kan zijn. Wanneer wij onze tuinen inrichten zodat ze niet alleen de mens maar ook allerlei planten en dieren dienen, dan kunnen ze een wapen zijn in de strijd tegen de klimaat- en milieucrisis. Maai Mei Niet wil helpen de klimaat- en milieucrisis aan te pakken. En dat met kleine, zelfs plezierige ingrepen in de tuin. Tuinen maken 10 tot 12 procent uit van de totale oppervlakte van Vlaanderen. Ter vergelijking: dat is evenveel als of zelfs meer dan er bos is!
Maai Mei Niet is een project van Knack, met de steun van KU Leuven, Mijn Tuinlab, Bond Beter Leefmilieu, Velt, Het Ministerie voor Natuur en HoGent.